Klei

Alles begint met klei

Werken met klei is rustgevend, goed voor lichaam en ziel. De ene zal zich meer kunnen vinden in boetseren, de andere meer in gieten of draaien. Als je met klei begint te werken, begin je bij het begin : een klompje klei die je met de hand of op de draaischijf gaat vormen. Je begint klein. Zoals ze zeggen : je leert eerst stappen vooraleer je leert lopen.

Volg je een workshop, een cursus of zelfs een scholing, er zullen vast wel mogelijkheden in jouw buurt zijn om de verschillende disciplines te leren.

Aardewerk

Aardewerk is een verzamelnaam van klei die een maximum temperatuur aankan rond de 1100°C.

Gebakken aardewerk is vrijwel altijd poreus. Gebruiksgoed van aardewerk dient daarom geglazuurd te worden met een compatibel glazuur. Wanneer klei en glazuur ongeveer dezelfde krimpcoëfficiënt hebben, is er geen spanning tussen de twee materiën waardoor er geen craquelé ontstaat. Enkel dan kan een glazuur aardewerk waterdicht maken. Mits je noch de krimp van de klei, noch de krimp van de glazuur zelf in handen hebt, kan enkel testen uitslag geven.

Er zijn weinig ateliers waar ze met aardewerkklei werken voor te boetseren of te draaien. Een atelier waar ze met twee soorten klei werken, aardewerk en steengoed, heeft vaak het probleem dat de cursist geen rekening houdt met de baktemperatuur. Eenmaal de klei uit de verpakking is, kan moeilijk geconstateerd worden om welke klei het gaat. En als een werkstuk van aardewerk te hoog gebakken wordt, smelt het en veroorzaakt veel schade in de oven.

Aardewerkklei is aan te raden wanneer je niet hoger wil/kan bakken dan 1060°C.

Een aardewerkklei die gebakken wordt op 1060° C is steviger dan een steengoedklei die op 1060° C gebakken is.

De Mayco biscuit is uiteraard compatibel met de Mayco glazuren. Vooral met de Stroke & Coat, Foundations en de transparante glazuren ben je veilig voor gebruiksvoorwerpen.

Steengoed

Steengoed is een verzamelnaam van klei die gebakken wordt tussen 1150° en 1280°C.

De maximum temperatuur staat altijd vermeld op de verpakking. Het is niet noodzakelijk om klei tot zijn maximum temperatuur te bakken. Het is echter ook niet ten voordele als je te laag onder de maximum temperatuur blijft. Een steengoedklei zou ik niet lager bakken 1150°, tenzij het een stevig, robuust decoratief werk is.

Soms beweert men dat klei waterdicht is wanneer die dicht bij de maximum temperatuur gebakken is. Dat geldt maar voor enkele kleisoorten! De scherf wordt als waterdicht beschouwd wanneer deze minder dan 2 % water opneemt. Deze informatie is meestal te vinden op de website van de kleiproducent.

Aangezien de klei niet vanzelfsprekend waterdicht is op de gebruikte temperatuur, kan enkel de glazuur het volledige werkstuk waterdicht maken. Onder voorwaarde dat er geen craquelé in het glazuur komt. Let op: Craquelé vormt zicht niet altijd meteen na het bakken. Denk maar aan oud servies, het kan jaren duren vooraleer de barstjes ontstaan.

Men kan de waterdichtheid zelf testen: Weeg het werkstuk. Vul met water en laat overnacht staan. 's anderendaags het water uitgieten en afdrogen en terug wegen. Het werkstuk is niet waterdicht als het meer dan 2 % zwaarder weegt.

Steengoedklei is aan te raden voor gebruiksvoorwerpen en dingen die vorstbestendig moeten zijn.

Steengoed is enkel harder dan aardewerk als het op de juiste temperatuur gebakken wordt namelijk minimum 1150° C.